Alles over transponders

Alles over transponders en autosleutels

Sinds het jaar 1996 zijn zo’n beetje alle autosleutels voorzien van een zogenaamde transponder. Dit wordt ook wel een startonderbreker genoemd. Een auto kan alleen gestart worden met een sleutel die voorzien is van een transponder. De fysieke sleutel, die in het contactslot wordt gestoken, biedt toegang tot het deurslot en het contactslot van de auto. Tegelijkertijd geeft de transponder een signaal aan de motor om te starten. Het is de combinatie van de fysieke sleutel en de transponder die ervoor zorgt dat uw auto gestart kan worden. Meer weten over transponders? In dit blog vertellen we u alles over transponders.

Kenmerken van de transponder

Uiterlijk van de transponder

Een transponder heeft de vorm van een rechthoekige magneet of een glazen buisje, zoals weergegeven in de afbeelding aan de rechterkant. In sommige gevallen is de transponderchip geïntegreerd in de elektronische chip van de (sleutel)behuizing en zit deze niet apart in de behuizing.

Kiezen van de juiste transponder

Het is belangrijk te weten dat diverse modellen transponders beschikbaar zijn voor verschillende automerken en -modellen. De transponders hebben elk een unieke code die niet aan de buitenkant zichtbaar is. Voor het bepalen van de juiste transponder is het raadzaam om een sleutelmaker te raadplegen. Bijvoorbeeld voor een Kia sleutel laten bijmaken. De fabrikanten en sleutelmakers beschikken vaak over apparatuur waarmee ze de benodigde transponder binnen enkele seconden kunnen uitlezen. Het transpondernummer begint vaak met ID xx, A xx, T xx, enzovoort. Dit helpt om het juiste model te identificeren.

Transponder programmeren

Zelf transponder programmeren

In sommige gevallen is het mogelijk om zelf de transponder te programmeren en deze te koppelen aan uw auto. Dit vereist dat u de sleutel in het contactslot plaatst en enkele stappen volgt om de sleutel te laten communiceren met de auto. Deze instructies zijn vaak te vinden in de handleiding van de auto. Als u de handleiding niet meer heeft, kunt u deze vaak online vinden door te zoeken op “handleiding” en het automerk.

Problemen met de autosleutel

Bij sleutels met elektronica en een transponder kan het voorkomen dat de sleutel en de auto elkaar niet meer herkennen. Dit kan gebeuren als de batterij leeg is of als er wijzigingen zijn in de elektronica van de sleutel. In deze gevallen kan het nodig zijn om de sleutel opnieuw te synchroniseren met de auto. Als u dit zelf kunt doen, volg dan de instructies in de handleiding. Als dit niet mogelijk is, is het raadzaam om een sleutelmaker te bezoeken die de transponder kan uitlezen en de sleutel opnieuw kan programmeren.

Autosleutels zonder afstandsbediening

Zelfs bij autosleutels zonder afstandsbediening is er meestal een transponder aanwezig. Als u een extra sleutel nodig hebt, kunt u een transpondersleutel bestellen. Deze sleutel moet worden geslepen en de transponder moet worden geprogrammeerd voordat deze gebruikt kan worden.

Alles over auto’s

Wilt u op de hoogte blijven van alles wat met auto’s te maken heeft? Hou dan zeker ons blog goed in de gaten.